вівторок, 14 листопада 2017 р.

«Відкрий, о рідна мово, - свої скарбниці золоті!»

     До Дня української писемності та мови працівники районної бібліотеки для дітей провели для учнів 7-Б класу день інформації «Відкрий, о рідна мово, - свої скарбниці золоті!». Цей день, згідно з указом Президента України, відзначається 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. У цей день традиційно на державному рівні проводяться заходи з метою популяризації та підняття статусу національної мови; підвищення рівня знань з української мови; заохочення видавництв, які випускають літературу українською мовою тощо. Із 2000-го року на українському радіо відбувається радіодиктант, в якому можуть взяти участь всі охочі, продемонструвавши таким чином, єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. З такої цікавої інформації почала проводити захід бібліотекар Катерина Алексєєнко.


  Наступну інформацію було подано в розрізі: українська мова в піснях, легендах, переказах; українська мова у творах великих українських письменників Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки, М. Коцюбинського, Г. Сковороди; українська мова в гумористичних творах, як багатогранна картина людських почуттів. Учням було запропоновано продекламувати гуморески Павла Глазового, в яких він висміює людей, котрі соромляться рідної мови. І наостанок заходу, увазі учнів було запропоновано вірш Надії Красоткіної «Не цурайтесь мови», в якому поетеса говорить: «…Не цурайтесь, люди, мови, не цурайтесь роду. Як зачахне рідне слово, не буде народу…».
     В результаті проведеного заходу було досягнуто мети поваги та любові до рідної мови, культурної спадщини української творчості та слова. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.