середу, 10 квітня 2019 р.

«Медіабезпека та медіаграмотність»
            Інтернет прийшов у життя наших дітей, ставши невід’ємною частиною найближчого оточення. Вони швидко орієнтуються у віртуальному світі, визначають свої уподобання, розвивають нові потреби. Часто весь цей світ залишається багато в чому невидимим для дорослих, які не мають стільки часу, щоб пройти тими ж шляхами кіберпростору, якими блукають їх діти.
            Аудиторія юних інтернет-користувачів неухильно зростає, та відповідно збільшуються ризики для дітей потрапити у небезпеку. В чому ж головні небезпеки Інтернету? Чим віртуальне інтернет-середовище відрізняється від реального? Як впливає на дітей, як змінює їхнє спілкування? Від яких небезпек дорослі мають застерегти дитину, як допомогти і навчити себе убезпечувати? На ці питання  взялися відповісти працівники бібліотеки, провівши у школі тренінг для дітей 5-6-их класів «Медіабезпека дитини».
            Під час тренінгу учасники проаналізували своє медіаполе, обговорили, як можна розвинути навички медіаграмотності та критичного мислення. Крім того, вони дізналися, що таке «джинса» та маніпуляція, які їхні види існують, як відрізнити фейкові новини від справжніх тощо.
            Учням були презентовані інформаційні продукти: інтерактивний підручник для підлітків «МедіаДрайвер» (громадської організації «Детектор медіа»), гра «Медіаграмотна місія» (IREX, Академії української преси та StopFake), збірник вправ з медіаграмотності «Медіанавігатор» (Академії української преси, громадської організації «Детектор медіа»).
              Робота у рамках тренінгу була спрямована на формування навичок критичного мислення. Проаналізувавши приклади маніпуляцій та пропагандистських меседжів сучасної війни у медіа, діти заглибилися в складні, але й цікаві технології декодування телевізійної інформації. Показовими прикладами стали новинні сюжети провідних українських телеканалів. На їх  порівнянні учасники тренінгу могли самі розгледіти   маніпуляцію символами та  емоціями.
            Учасники тренінгу в ігровій формі впевнилися в неможливості   повної і точної передачі інформації. Практичні вправи, ігрові форми поглибленого знайомства та медіаосвіти  перемежовувалися з теоретичним матеріалом,   живими були дискусії, через які діти пізнавали навики  медіаграмотності.

            Стати медіаграмотним – не означає пройти якісь курси, вивчитися, отримати сертифікат, і на цьому все. Медіаграмотність – це практичний навик, риса стилю життя. Медіаграмотна людина, якщо бачить сумнівну інформацію, намагається її перевірити. Це людина, яка не просто пливе за інформаційною течією, а критично сприймає цей потік.   Інформації стало багато, тому гостро постала проблема її аналізу та критичного сприйняття, щоб відсіяти неправду. Тому метою нашого тренінгу було ознайомити дітей з поширеними у медіапросторі маніпуляційними прийомами і навчити їх протидіяти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.