понеділок, 25 лютого 2019 р.

Літературний компас
«Мова – серце нації»
21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті. 
            З цієї нагоди в Березанській районній бібліотеці для дітей  організована книжкова виставка та  перегляд літератури  на тему: «Наша мова калинова».
Кожна така книжкова виставка допомагає  нашим читачам здійснити літературну подорож  стежками української писемності. Через представлений матеріал на виставках читачі знайомляться з  історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, з славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови.
Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат  тисячолітньої еволюції кожного народу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. 
Саме тому в цей день відбувся захід для дітей літературний компас «Мова - серце народу» для учнів 3-іх та 4-их класів. Метою турніру було активізувати знання учнів з української мови та літератури, сприяти розвитку розумових і мовленнєвих здібностей дітей, їх мислення, пам`яті, формувати в учнів уважність, спостережливість, відповідальність, акторську майстерність, розширювати їх кругозір, виховувати почуття любові до рідної мови.
Діти об’єдналися в команду хлопців «Козацька звитяга» та команду дівчат «Країна сонячних зайчиків». Кожна команда представила капітана та продекламувала свій девіз.
На учасників турніру чекали досить складні випробування: дати якнайбільше правильних відповідей у  конкурсах, поставити влучне запитання своїм суперникам, продовжити та пояснити прислів’я. Турнір проходив  напружено і зосереджено, адже всі учасники прагнули перемоги.
За підсумками всіх конкурсів журі оголосило переможців. Ними стали  обидві команди, так як перемогла дружба та любов до рідної мови.  Ця гра показала, що діти не байдужі до мови, літератури та історії, вони люблять і шанують українське слово, тому наше завдання – підтримувати вогник зацікавлення  у маленьких серцях.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.