понеділок, 14 січня 2019 р.


«ДИВОСВІТ ЗИМОВИХ СВЯТ»
Бібліотека для дітей - це храм знань і добра, до якого приходять ледь навчившись читати. Працівники бібліотеки докладають багато зусиль, уміння, винахідливості, щоб для читачів районної бібліотеки для дітей вона стала казковою домівкою. Тому тут є місце і традиційним і інноваційним підходам. Але головне –   що бібліотека стає центром спілкування, місцем, де можна із задоволенням, весело і змістовно провести вільний час.
Ось і сьогодні до нас у гості завітали школярі для того, щоб ближче познайомитись з традиціями українського народу на Новорічні свята та самим взяти участь в народних звичаях та обрядах, які підготувала для них працівник бібліотеки Голокоз Алла Пилипівна.
Для початку дітей чекала цікава вікторина, з якої вони дізнались про те  скільки страв повинно бути на різдвяному столі, як називають пісні, які виконують на Різдво Христове, коли сім’я сідає до святої вечері та які пісні виконують під Новий рік?
            Врожаю, здоров'я, достатку в Новому році: ось чого бажають усім українським господарям красиві обрядові пісні — щедрівки. Слухати їх — незрівнянне задоволення, а що вже й казати про ту насолоду, яку отримуєш, коли їх співаєш! Тому на нашому заході лунали щедрівки та колядки, щоб рік прийдешній приніс нам лише добро, мир та злагоду.
 Алла Пилипівна розповіла дітям про таємницю звичайної хустини - у багатьох народів світу вона була символом покровительства чоловіка над жінкою, (який її оберігав і захищав).  Народні обряди, пов’язані з хустиною, супроводжували людину від самого народження до смерті - від сповиточка до віночка. Хустка і сьогодні є найкращим подарунком, що гріє душу, лікує рани, плекає віру та світлу надію. А хустка, яку дарувала, залишала мама – ставала у домі неоціненною реліквією.
            Дівчатка мали змогу на собі випробувати варіанти зав’язування хусток, що мають чудотворну силу оберігати та захищати від злих сил.
             Ми впевнені, що на сьогоднішньому заході дітки дізналися багато цікавого та нового для них, і що вони понесуть ці знання до своєї родини, і тоді всі ми будемо пам’ятати та підтримувати наші традиції, бо ми всі і є одна велика родина – український народ.
             На завершення заходу з особливим теплом і натхненням була виконана усіма присутніми величальна колядка «Нова радість стала…».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.