пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Фабрика казкових речей
«Творчі секрети літературних героїв»
     Багато нового, захоплюючого і корисного чекало на юних користувачів районної бібліотеки для дітей протягом двох тижнів. Учні 3-5 их класів мали чудову нагоду стати безпосередніми учасниками фабрики казкових речей «Творчі секрети літературних героїв».
     Заходи проводилися у театралізованій формі – працівники бібліотеки представляли собою казкових героїв із найпопулярніших і найулюбленіших творів.

     Перший етап фабрики казкових речей представляли Попелюшка із казки Шарля Перро «Попелюшка», Старий рибак із казки О. С. Пушкіна «Казка про рибака і рибку» та Баба із української народної казки «Колобок». Вони презентували юним користувачам своїх казкових героїв та розповіли про авторів цих дитячих творів. Щоб діти змогли краще відчути казкову атмосферу і на якусь мить долучитися до її створення, Попелюшка, Старий рибак та Баба запропонували дітям власноруч виготовити казкові речі в різних техніках декоративно-прикладного мистецтва, розділившись при цьому за симпатіями і уподобаннями на три групи.
     Наприклад, Бабуся із «Колобка» запропонувала техніку виготовлення із солоного тіста колобка, а для цього треба  було «…по засіках помести, трохи борошна знайти, зазирнути у куток, щоб вистачило на колобок». Тобто діти власноруч замісили з борошна солене тісто й виліпили колобків. Потім їх «оживили», додавши очі з квасолі та  ротики і брівки з пластиліну. Рум’янець на щічках нанесли червоною фарбою за допомогою пензля.
     У процесі роботи над створенням колобка, учасники творчої групи по черзі характеризували свого «новоспеченого» легковажного героя, цитуючи при цьому слова з його пісні. Тут доречним буде навести цитату великого педагога В.О. Сухомлинського, який стверджував: «Розум дитини знаходиться на кінчиках її пальців».
     Попелюшка звернулася до дітей з пропозицією виготовити кришталеві черевички, без яких її героїня не зможе вчасно потрапити на бал: «Я добра, працьовита і красива, щедра, мила і дбайлива. Личко в мене гарненьке, голосок маю миленький. Але мачуха злослива все примушує мене: працювати, прибирати, на попелі щодня спати. Отаке у мене, Попелюшки, принизливе життя. Але стійте, зачекайте! Фея вже сюди летить – вона мене нещасну захистить! Чарувала Фея, дивувала, та зібрала мене на бал! Але залишилось знайти гарні черевички, тож, дітки, допоможіть мені виготовити черевички на бал!»
     Черевички, за пропозицією головної героїні казки, вирішили створити в техніці аплікації з використанням паперу, картону, клею ПВА, фарби, пензля та різноманітних крупів. Доречно зауважити, що всі зернятка відрізняються один від одного формою, розміром і кольором, тому шедеври, виготовлені з їх допомогою, виходять об’ємними і незвичайно красивими, яскравими і унікальними.
     Спочатку діти вирізали з білого паперу макет туфельки, наклеїли його на кольоровий картон, поверхню туфельки змастили клеєм, а потім, посипаючи різнокольоровою крупою, «оздобили» черевички квітками і різними візерунками й помістили цей шедевр у рамку. Вийшло гарне панно «Кришталеві черевички Попелюшки». Під час цієї творчої роботи  діти активно обговорювали головних персонажів казки та пропонували власні версії подій, які могли б статися з Попелюшкою на балу.
      Старий рибалка, котрий був засмучений від забаганки своєї жадібної й сварливої старухи , попросив дітей гуртом «упіймати» золоту рибку. А для цього треба оволодіти навичками «улову», тобто навичками виготовлення рибки. Обговоривши з учнями важливі, притаманні лише «золотій рибці» деталі, діти налаштувались на творчу роботу. Старий рибалка провів майстер-клас по декору з підручних матеріалів – це були компакт-диски, кольоровий папір, клей ПВА, маркер. Діти склеїли між собою два «золотих» диски, маркером намалювали луску, приклеїли плавники, хвіст та очі з кольорового паперу. Вийшла справжня «золота рибка». Задоволені своєю роботою, учасники майстер-класу виголошували: «Ось і виручили ми Старого рибалку», «Оце Старуха буде задоволена!», «Тепер рибка подарує сварливій бабці гарний цегляний будинок!».
 
    Другий етап фабрики казкових речей представляли Незнайка з книги Миколи Носова «Пригоди Незнайки та його друзів», Красуня з  казки Шарля Перро «Красуня і чудовисько» та Тато Карло з казки Карла Коллоді «Пригоди Піноккіо».
     У ролі Незнайки виступила учениця 4-го класу Діана Шевченко. Головний персонаж книги запросив дітей до художньої студії з пропозицією виступити в ролі художників і  допомогти її зухвалому персонажу знову «зустрітися» з учасниками пригод – Тюбиком, Пилюлькіним, Пончиком, Шпунтиком та Знайкою. За допомогою кольорових олівців, фарби та пензля діти залюбки взялися до відтворення на папері різних за характерами і уподобаннями персонажів. Під час художнього творіння Незнайка зачитував уривки з казки-роману,  деталізуючи таким чином образи героїв з присмаком елементів наукової фантастики . На завершення юні художні обдаровання створили виставку власних робіт під назвою «Незнайка в колі друзів».
     Чарівну Красуню з казки Шарля Перро «Красуня і чудовисько» представляла бібліотекар. Головна героїня казки попросила у дітей допомоги в порятунку молодого, прекрасного принца, якого могутня чаклунка перетворила за його злість і самозакоханість у Чудовисько. Щоб чари розсіялися, зачарований принц мав зустріти справжнє кохання до того, як з троянди опаде остання пелюстка. Але квітка чомусь зів’яла і принц може опинитися під загрозою жити вічно в образі Чудовиська. Треба терміново «оживити»  червону троянду. Лише вона, маючи чарівну властивість, могла повернути принцу його справжній вигляд. Красуня запросила юних користувачів до майстер-класу зі створення квітів в техніці паперо-пластики. Для цього треба гофрований (крепований) кольоровий папір, тоненький дротик, ножиці та нитки. За допомогою шаблону вирізали різних розмірів пелюстки; олівцем повигинали краї пелюсток, надаючи форми троянди; тримаючи за нижні кінчики пелюсток, один за одним склали їх до купи, розташовуючи всередині менші за розміром. Коли утворилася троянда, нижні кінчики пелюсток туго скріпили ниткою і прив’язали до дротика. «Тепер принца буде звільнено від чарів!» - такою фразою було завершено творчу роботу, від якої діти отримали масу задоволення.
     За мотивами казки Карла Коллоді «Пригоди Піноккіо» та Олексія Толстого «Пригоди Буратіно» Тато Карло запросив дітей до своєї майстерні, де лежали його інструменти та пахло свіжою стружкою. Старий майстер запропонував дітям стати його підмайстрами й виготовити  носик та капелюшок. Але, щоб вгадати кому вони будуть належати, Тато Карло влаштував вікторину «Скажи хто я?». Відповіді цієї вікторини вказали на сина старого майстра – Буратіно. Для виготовлення носика та капелюшка необхідно папір, фарби, скотч, ножиці, клей ПВА. Ці матеріали допомогли частково відтворити  образ бешкетливого дерев’яного чоловічка. Юні підмайстри по черзі перевтілювалися в образ Буратіно за допомогою власноруч зроблених носика і капелюшка та читали з книги уривки його фраз. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.