вівторок, 4 квітня 2017 р.

Академія юних журналістів

«Бібліотечний репортер»


  Багато нового, захоплюючого і корисного чекало на юних користувачів районної бібліотеки для дітей під час весняних канікул. Серед пріоритетів бібліотечних фахівців – забезпечення належної уваги представникам підліткового віку, читацькі потреби яких специфічні і балансують на межі дитячого та дорослого світосприйняття. Враховуючи психологічні особливості такої категорії користувачів, що стоять на порозі свого професійного самовизначення, учням 8 класу було запропоновано спробувати себе в ролі слухачів Академії юних журналістів під назвою «Бібліотечний репортер».
У мультимедійній формі підліткам було презентовано інформаційний кейс за темою «Газетний світ», для підготовки якого використано навчальні матеріали члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, нашої знаменитої землячки, миколаївської майстрині пера Віри Марущак та практичний досвід редакційного колективу районної газети «Березань».
У ході пізнавально-розвиваючого курсу восьмикласники розібралися з поняттями «журналіст» і «журналістика», обговорили Кодекс професійної етики українського журналіста, познайомилися з історією районної газети, дізналися багато тонкощів про процес її створення, обов’язки редакційних працівників та використання різних інформаційних жанрів.
Після того, як учні Академії юного журналіста засвоїли теоретичні блоки, вони взялися застосовувати набуті знання на практиці – організували та провели справжню прес-конференцію, під час якої виступили в якості кореспондентів, взявши інтерв’ю в одного з творців районного видання. Героїня прес-конференції – Тетяна Василівна Чудна, у минулому відповідальний секретар місцевої редакції, яка майже два десятиліття присвятила журналістській справі. Відповідаючи на питання бібліотечних репортерів, вона розповіла про особливості роботи в районній газеті, в чому її складність та  неповторність, а потім провела майстер-клас по створенню макета газетної шпальти.
Серед практичних завдань, запропонованих допитливим підліткам – віднайти в районній газеті різні жанри (новини, замітки, звіти, репортажі, інтерв’ю), спробувати самостійно створити макет газетної сторінки та пройти тематичне анкетування. Протягом канікул постійно функціонувала виставка періодичних видань «Прес-калейдоскоп».






Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.