понеділок, 30 жовтня 2023 р.

 МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧОРНОГО МОРЯ

       В останній день жовтня відзначають Міжнарожний день Чорного моря. Це свято відзначається в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн, в тому числі й Україна, підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. Головна теза і тема цього дня - екологія чорноморського басейну і її збереження.

       У світі існує безліч морів, більшість з них схожа за своїми характеристиками одне на одного. Але кажучи про наше море, складно назвати його типовим. Чорне море - унікальне.


► Близько 8000 років тому Чорне море було найбільшим прісноводним озером. Унаслідок землетрусу, що розколов сушу, утворилася протока Босфор. Саме вона поєднала колишнє озеро із Середземним морем. Через прилив солоної морської води утворилося Чорне море.

► Чорне море вперше згадується в документах V ст. до нашої ери. Ясон та аргонавти саме по Чорному морю йшли до Колхіди за золотим руном.

► Давньогрецька  назва моря – Понт Аксинський, що означає «негостинне море». Море було назване так через труднощі з навігацією. Пізніше, після вдалого освоєння берегів грецькими колоністами, море стало називатися Понтом Евксинським «гостинне море».  

► Особливістю Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150-200 м. Річ у тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем. Сам сірководень у Чорному морі зявився внаслідок загибелі всього живого в ньому через злиття із Середземним морем.

► Є цікава версія, що море назвали Чорним через жахливі шторми, під час яких вода в морі темніє так сильно, що стає абсолютно чорною.

► Інша гіпотеза пов’язана з прийнятим у ряді азіатських країн «колірним» позначенням сторін світу,  де «чорний» позначав північ, відповідно Чорне море означає – північне море.

► Кордон між Європою та Азією проходить якраз по поверхні Чорного моря.

► Чорне море омиває береги України, Румунії, Болгарії, Туреччини, Грузії і росії.

► Море за формою можна порівняти з овалом, витягнутим із заходу на схід завдовжки приблизно 1150 кілометрів. З півночі на південь море простягається на 580 кілометрів.

► Найбільша глибина моря становить 2210 метрів, а середня – близько 1240 метрів.

► Чорне море доволі велике, його площа становить 422 000 км². Попри це море налічує лише 23 острови. Для порівняння у Карибському морі їх понад 7000.

► У Чорне море впадають приблизно 15 річок, серед яких Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг. Але у самому морі є унікальна підводна річка. Цю течію відкрили у 2010 році, вона стала першою у своєму роді на всій планеті. Її ширина – 1 км, довжина – 60 км, глибина – 35 м.

► У схемі течій Чорного моря виділяються два унікальні вихори, це два величезних замкнутих кругообіги з довжиною хвилі 350-400 км. На честь океанолога Миколи Кніповіча, який першим описав цю схему, її назвали «Окуляри Кніповича».

► У серпні Чорне море частково стає блакитним. Це через планктонну водорість, яка володіє флуоресцентними властивостями. Завдяки їй вода може «світитися» блакитним кольором.

► У морі мешкає більше 2500 видів тварин і риб. Рослинний світ моря представлений більш ніж 270 видами багатоклітинних зелених, червоних і бурих донних водоростей, фітопланктон включає не менше 600 видів.

► З китоподібних у Чорному морі водяться лише дельфіни – афаліну, білобочка та морська свиня. Чорноморська морська свиня – найменше китоподібне на планеті. Харчується вона в основному бичками, а афаліну полюбляє камбалу та кефаль.

► Єдина акула, яка живе в Чорному морі – Катран, вони не виростають більше  півтора метри. Катран боїться людини й тому рідко зявляється біля берегів. Єдину небезпеку для людей представляють спинні плавники акули, оснащені великими отруйними шипами, їх ще називають колючими акулами.

► В морі водяться два види отруйних риб – морський дракончик та скат-хвостокол. Отруйні залози у ската знаходяться в шипах у середині хвоста, і такий шип здатний пробити навіть обшивку човна.

► У Чорному морі водиться понад 30 видів медуз. Найвідоміші – аурелія, корнерот та лобелія яка живе на великій глибині. До речі, медузи можуть підказати температуру морської води – якщо біля берега багато медуз, отже вода холодна.

► Найкорисливіші санітари моря – краби, які утилізують мертвих риб, водорості та молюсків. Останнім часом у морі з’явилися і краби-новосели, це китайський мохнаторукий краб. Він риє нори у прибережній зоні, а це створює небезпеку руйнування берегів.

► На дні Чорного моря мешкають мідії, устриці й молюск-хижак Рапана, якого занесли кораблі з Далекого Сходу.

► Єдиний великий півострів Чорного моря – Кримський.

► Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори  підростають усього на кілька сантиметрів за сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20-25 см. за сто років.

 

За матеріалами з відкритих джерел Інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.