середу, 27 січня 2021 р.

День народження Льюїса Керролла

27 січня 1832 року народився англійський математик, філософ, логік, фотограф і, звичайно ж, письменник - Чарльз Ла́твідж (Лю́твідж) До́джсон, більш відомий всім під ім'ям Льюїс Керролл.
Цікавих фактів про нього повнісінько, ось одні з таких: 

🐰 Керролл придумав, як писати в темряві 🐰 
Кращі думки можуть відвідати нас коли завгодно, навіть вночі. Щоб не витрачати час на пошук свічок або розпалювання світильників, Керролл просто вигадав спосіб, як записувати свої думки в темряві. У 1891 році він винайшов ніктограф - картонну картку з 16 квадратними отворами, в яких письменник записував цілі речення спеціально створеним шрифтом. Він також пропонував використовувати цей спосіб письма для незрячих людей. 

🐰 Різні Аліси в житті Керрола 🐰 
«Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі» - це дві дуже різні книги, котрі об'єднує головна героїня. Однак на написання цих казок Керролла надихали зовсім різні Аліси. Якщо в першій книзі прототипом героїні була Аліса Лідделл - дочка колеги і приятеля автора, то на другу частину Керролла надихнула його п'ятирічна кузина Аліса. 

 🐰 Керролл колекціонував складні російські слова 🐰 
Єдиний раз, коли Керролл залишив Великобританію, він відправився в подорож по Росії. Письменник не тільки з користю проводив час, але і дивувався складності російської мови. Найбільш вражаючим і невимовним для британця виявилося слово «защищающихся», яке в англійській транскрипції виглядає так: «zаshchееshchауоushchееkhsуа».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.