четвер, 2 листопада 2017 р.

Значення читання в житті людини. 

Просування читання в дитячому середовищі 


 20 жовтня в центральній районній бібліотеці для дітей відбувся виїзний семінар на тему: «Значення читання в житті людини. Просування читання в дитячому середовищі». Семінар проходив за участі начальника відділу культури, молоді та спорту райдержадміністрації О.В. Булат, керівника й методичної служби ЦБС та представників сільських бібліотек-філій. Згідно з регламентом, перед початком роботи семінару для виїзної групи працівників було організовано знайомство з Краснянською та Василівською бібліотеками-філіями з метою перегляду виставкових місць й тематичних зон та оцінки роботи бібліотекарів у напрямку покращення умов для повноцінного дозвілля й інтелектуального розвитку користувачів. Представники семінару мали чудову нагоду на власні очі побачити креативність ідей та втілення інноваційних форм при оформленні книжкових виставок, інсталяцій і місць відпочинку та перейняти досвід колег.




     


Далі відбулося знайомство з Лиманівською бібліотекою-філією, на базі якої, власне, й відбувся семінар. Хід робочої зустрічі відкрила привітанням та вступним словом  начальник відділу культури, молоді та спорту райдержадміністрації О.В. Булат. Опісля відбулося нагородження Подяками працівників ЦБС за вагомий внесок в розвиток матеріально-технічної бази бібліотеки, а саме: бібліотекаря Дмитрівської б/ф Оксану Горову, завідуючу Краснянською б/ф Валентину Козакову, завідуючу Калинівською б/ф Любомиру Данілову, завідуючу Лиманівською б/ф Ірину Дронюк, завідуючу Тузлівською б/ф Наталію Галаєву, завідуючу Щасливською б/ф Тетяну Сапунжи. Також відбулося нагородження учениці Лиманівської школи Єлизавети Гонтаренко Грамотою Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва за любов до книги і читання та активну участь у Фестивалі молодіжної книги «ЧИТАЙмер успіху» та Дипломом за участь у Всеукраїнському конкурсі дитячого читання «Книгоманія-2017», удостоєна звання «Суперчитач Лиманівської бібліотеки», нагороджена подарунком від Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. Лягіна у вигляді книг.


     Про інноваційну діяльність сучасних дитячих бібліотек на підтримку дитячого читання доповідала директор районної централізованої бібліотечної системи Є.А. Туманова. Керівник акцентувала увагу бібліотекарів на тому, що сьогодні потрібно «взяти курс» на реорганізацію власної діяльності, спираючись на інновації, як на засіб розвитку. Вже безповоротно виникла необхідність відновлення і збагачення колишніх теоретичних і практичних установок з тим, щоб найпрофесійніше відповісти на численні вимоги часу.
     Доповідач звернула увагу й на те, що сьогодні читача, а особливо дитину, необхідно переконати в тому, що читати – «це модно!». Необхідно змусити читача захотіти прочитати книгу, а для цього потрібні нові і сучасні форми роботи, однією з яких є організація інтелектуального дозвілля користувачів бібліотеки. Головний акцент цієї діяльності припадає саме на роботу з художнім словом. А нові інформаційні технології дозволять знайти нові підходи до проблеми розвитку інтересу і любові до читання у маленьких користувачів.
     У продовження озвученої директором теми виступила завідуюча Краснянською бібліотекою-філією В.В. Козакова з доповіддю: «Інноваційні форми обслуговування юних читачів бібліотеки». Вона озвучила актуальну для багатьох колег проблему, що сьогодні бібліотеці важко існувати там, де не зацікавлене населення і не готове її підтримати. Тому потрібно сформувати новий імідж бібліотеки, яка надає інформацію не лише в друкованому вигляді, а й на нетрадиційних носіях. Валентина Володимирівна також познайомила колег з креативними і новітніми формами роботи в сучасній бібліотеці, які вона запровадила у себе, і готова поділитися своїм досвідом з колегами. Це бібліошопінг, бібліокафе, літературна печа-куча, літературний ярмарок, літературний слем.
     Як підтвердження слів колеги щодо втілення новітніх форм роботи, в. о. завідуючої відділом інформаційних технологій В.В. Котовська продемонструвала слайдову презентацію Єланецької та Новобузької бібліотек про інноваційні ідеї для дитячої бібліотеки «Бібліо-імпреза» та «Панночки на всі 100». На ідеї презентованих заходів схвально відгукнулися майже всі учасники семінару і деякі з них вже виявили бажання  ці ідеї втілити в життя.
     Власну слайдову презентацію на тему: «Масові форми роботи з дітьми» продемонструвала завідуюча Лиманівською бібліотекою-філією Ірина Дронюк.  Вона по крупицях збирала новітні ідеї проведення масових заходів через мережу Інтернет, додавала власні й втілювала їх на практиці. Декілька з них вона наочно продемонструвала учасникам семінару вже під час зустрічі  на порозі бібліотеки: вручення запашного караваю в українських традиціях та книжкова виставка з живими ай-стоперами, одягненими в казкових героїв. Учасникам семінару Ірина Дронюк в якості модератора наочно продемонструвала літературні посиденьки «У нас в гостях казкові герої», в яких взяли участь школярі молодших класів Лиманівської загальноосвітньої школи. І на завершення було організовано флеш-моб «Читаємо разом з нами!».  Юні учасники продемонстрували свої неабиякі знання і довели, що вони активні користувачі бібліотеки.
     Виступ в. о. завідуючої відділом організаційно-методичної роботи, маркетингу та інновацій ЦРБ Т.В. Чудної стосувався організаційних моментів щодо втілення на практиці інноваційних ідей, запропонованих обласними фахівцями на нещодавно проведеному обласному семінарі. Тетяна Василівна зробила акцент на сучасних форматах соціокультурної діяльності бібліотек та впровадженні креативних ідей у професійний бібліотечний простір, зокрема проводити побільше акцій екологічного спрямування, запроваджувати зелений туризм.
     Краснянська, Василівська та Лиманівська бібліотеки-філії на згадку отримали в подарунок художню літературу від директора ЦБС.

      Під час кави-брейку начальником відділу культури, молоді та спорту О.В. Булат було дано оцінку роботі семінару та висловлено побажання застосовувати на практиці побільше інноваційних ідей.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.